7 Tips voor meer focus en minder stress

In de maanden juli en augustus genieten we van heerlijk weer, lange zomeravonden en vakantie. Een tijd om te ontspannen en de dingen wat langzamer te doen. Meer rust, meer aandacht, meer focus.

Vanaf eind september neemt voor de meeste Nederlanders het gevoel van stress enorm toe. Naarmate de dagen korter worden ervaren we meer stress en in december wordt de meeste stress ervaren als gevolg van deadlines en feestdagen. Dat is een van de uitkomsten van de stressenquête van Psychologie Magazine.

Een toename van stress hoeft geen probleem te zijn, als momenten van stress maar worden afgewisseld met momenten van rust en ontspanning. Een gezonde dosis stress of spanning kan zorgen voor een goede focus. Teveel en langdurige stress zorgen er echter voor dat je constant in een staat van paraatheid bent, waardoor het juist steeds lastiger wordt je aandacht ergens volledig bij te houden.

Andersom leidt een gebrek aan focus er juist toe dat je steeds meer gestrest raken.

Daarom hebben wij 7 tips voor je om je focus en aandacht te vergroten en stress te verminderen!

 

 1. Begin de dag bewust

In plaats van gehaast of slaapdronken je bed uit te komen en al bezig te zijn met de afspraken die je voor die dag hebt gepland, in je hoofd al gesprekken met klanten of collega’s te voeren en je to-do-list al af te lopen, stap je 5 tot 15 minuten eerder uit je bed om de dag bewust te beginnen:

 • Adem een paar keer diep in en uit, rek je ook nog even goed uit.
 • Neem de tijd om je lichaam te voelen na een nacht slapen. Hoe voelt je lichaam? Waar is het ontspannen, waar is het wat stijf? Beweeg je lichaam rustig op de plekken waar het stijf voelt.
 • Richt je daarna op je ademhaling. Volg je ademhaling tot diep in je buik en voel hoe dat je rust brengt.
 • Doe een paar yogaoefeningen voor focus.
 • Stel je intentie voor de dag. Wat wil je doen? Hoe wil je je voelen vandaag? Wil je plezier hebben? Wil je het gevoel hebben dat je met dingen bezig bent die er voor jou wezenlijk toe doen? Wil je anderen helpen? Waar wil je je op focussen? En verbind je vervolgens helemaal met die intentie!

 

 1. Plan rustmomenten in je agenda, juist in een drukke periode

Tijdens drukke dagen is het zinvol om korte rustmomenten verdeeld over de dag in te plannen. Dat hoeven maar 5 tot 10 minuten te zijn. Momenten waarin je je weer verbindt met je ademhaling door diep in en uit te ademen. En als je naar het koffiezetapparaat loopt, merk dan eens op wat het moet je doet als je daar rustig heen loopt en hoe je je voelt als je daar snel en gehaast heen loopt.

 

Als je een drukke week hebt, plan dan een paar uur op één avond, of in het weekend, voor ontspanning. Neem die afspraken met jezelf net zo serieus als afspraken met een ander!

 

 

 1. Ruim meteen op!

Een niet opgeruimde omgeving geeft stress en doet je focus geen goed. Allereerst doordat je je in een omgeving bevindt die veel afleiding geeft, maar ook doordat je tijd kwijt bent met zoeken. Zoeken naar aantekeningen, dat ene document, je telefoon of je sleutels.

EXTRA TIP: als je dingen meteen op een vaste plek ligt, ben je geen extra tijd kwijt met het opruimen van spullen die je al eerder in je handen hebt gehad!

 

 1. Waar ben je eigenlijk mee bezig?

Houd een paar dagen eerlijk bij waar je je tijd aan besteedt en kijk vervolgens eens:

 • Wat je ook níet had kunnen doen (en dus niet meer gaat doen!)
 • Wat je door een ander had kunnen laten doen (en dus gaat delegeren!)
 • Wat je efficiënter had kunnen doen (zo ga je het de volgende keer dus doen!)

 

 1. Ken jezelf!

Wat doe jij als je gestrest begint te raken? Word je dan onvriendelijk, trek je je schouders op, ga je sneller lopen, of krijg je last van een zenuwtic? Dat is mooi, want dan weet je wanneer het tijd is om even te ontspannen.

 

Echter, waarschijnlijk is het lastig die kenmerken bij jezelf waar te nemen, juist omdat je zo gestrest bent. Of je neemt ze wel waar, maar vindt dat je nu even geen tijd hebt om daar ook wat mee te doen….

 

Bespreek daarom met een collega of je partner wat jullie ‘stresskenmerken’ zijn en spreek af dat je elkaar daar op wijst zodra je dat waarneemt. En spreek ook af, met elkaar of alleen met jezelf, wat je dan gaat doen om even te ontspannen: een paar minuten goed in en uitademen, een wandelingetje van 10 minuten maken waarbij je je aandacht op je voeten richt, een beker water drinken en je helemaal concentreren op de sensatie van het drinken, etc.

 

 

 1. De dag bewust en dankbaar afsluiten

Als je gestrest bent is de natuurlijke neiging om te focussen op dat wat niet goed gaat. Op de afspraken die je nog hebt staan en waar je geen tijd voor hebt. Op werk dat nog niet af is. Op het boek dat je nog steeds niet hebt kunnen lezen. Het gezellige avondje met je partner wat maar steeds wordt uitgesteld. Door je te richten op negatieve zaken neemt je stress steeds meer toe.

 

Dit kun je keren door je aandacht te richten op dat wat je een positief gevoel geeft:

Schrijf iedere avond voordat je gaat slapen drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Waar werd je blij van? Waar heb je om gelachen? Waardoor was je ontroerd? Vergeet niet om ook nog even terug te denken aan je intentie voor de dag en wat je daar mee hebt gedaan.

 

Hoe meer aandacht voor dankbaarheid, hoe minder stress.

 1. Wees je bewust van je gedachten

Als je doorlopend tegen jezelf zegt dat je zo druk bent, zul je je ook zo voelen. Zeg je daarentegen bijvoorbeeld tegen jezelf dat je het fijn vindt dat je de dingen kunt doen die je doet, dan ervaar je meteen minder druk.

 

Uiteraard moet je dat wel écht zo kunnen voelen. Deze tip gaat niet over jezelf voor de gek houden, maar over leren anders tegen dingen aan te kijken waardoor je ze daadwerkelijk in je lijf ook anders gaat ervaren.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *