De 6 stappen richting een effectief team

In mijn periode als leidinggevende merkte ik hoe belangrijk het is voor je bedrijf als een team effectief, met vertrouwen en plezier opereert.

 

Mijn ervaring als leidinggevende

In mijn begintijd als leidinggevende liep ik er tegen aan dat mijn team niet functioneerde zoals ik dat graag wilde. Ik probeerde van alles om daar verandering in te krijgen, bijvoorbeeld door als leidinggevende de touwtjes stevig in handen te houden. Maar dat werkte niet. Hoe meer ik vast wilde houden, des te meer de zaken mij door de vingers glipten en ik erg lange dagen ging maken. Omdat mijn team dacht dat ik het wel op zou lossen, trokken zij zich steeds meer terug. Daar kwam pas verandering in toen ik  me kwetsbaarder opstelde en vanuit vertrouwen en verbinding het contact met mijn team aanging. Ik had vooraf niet kunnen denken dat dat mij en het team zoveel op zou leveren.

Het gevolg was dat de teamleden van elkaar durfden te leren en gemaakte fouten werden gedeeld. Er werd om advies gevraagd en…..veel meer gelachen! In mijn team ontstond ruimte voor originele ideeën en out of the box denken. Er werd meer initiatief genomen, zowel intern als naar externe partijen. En dat hielp natuurlijk de organisatie als geheel in haar ontwikkeling.

Wil jij ook zo’n effectief team? Dan helpen deze stappen je op weg.

In 6 stappen een effectief team

  1. Nodig de teamleden tijdens een meeting uit iets waars en positiefs over zijn/haar werk te zeggen.
  2. Vertel mooie verhalen over elkaar, aan elkaar.
  3. Vertel positieve verhalen verder over je teamleden aan elkaar en buiten het team.
  4. Praat over het team dat je wilt zijn (in plaats van wat je niet bent of niet wilt zijn).
  5. Weet wat de skills van je teamleden zijn door er regelmatig met elkaar over te praten.
  6. Omarm succesverhalen.

Vertrouwen is de basis

Deze 6 stappen moeten natuurlijk geen oppervlakkige trucjes worden. Zowel het team als de leidinggevende moeten zich oprecht met deze stappen verbinden. Vertrouwen is daarbij de basis. De leidinggevende speelt daarbij een allesbepalende rol in. Hij of zij moet vertrouwen geven, echt delegeren en er zijn voor het team wanneer dat nodig is als sparringpartner en coach.

Teamtraining met KernCompany

Wanneer wij worden gevraagd om een team te begeleiden, is onze eerste stap altijd een 1 op 1 gesprek met de leidinggevende en een individueel gesprek met alle teamleden. Zo krijgen wij goed zicht op de cultuur van de organisatie en waar de behoeften liggen van zowel de leidinggevende, als van het team als geheel, als van de individuele leden. Alle deelnemers aan de teamtraining krijgen zo meteen een goed beeld van onze manier van werken en er wordt een onderlinge band opgebouwd. Een zeer belangrijke eerste stap van de training.

Duurzame veranderingen

Wij zorgen er altijd voor dat er aan het einde van de training heldere afspraken worden gemaakt. Afspraken over hoe deze nieuwe ervaring binnen de organisatie of het team gedragen en verder uitgebouwd kan gaan worden. Zo wordt een duurzaam resultaat verkregen. En daar gaan wij altijd voor!

Maria Menger

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *